Leszállópálya

kissi_1

A Thököly úton lévő kis parkocskában ez a talapzat tovább bírta, mint az egykor rajta álló szobor, mely 1992 óta a Szoborparkban áll. Nem is kevéssel bírta tovább. A természet működik körülötte, de több mint húsz éve ez nem zavarja az építményt (ahogy előtte húsz éven át sem zavarta), mozdítatlanul ott áll a szobravesztett betontalapzat.

kissi_2

Az eredeti posztamensről készült képekről jól látható, hogy Kiss István 1971-ben felállított felszabadulási emlékműve határozottan két részre oszlott.

DSC_37742014-02-05_13-15-30A bal oldalon állt a voltaképpeni szobor, a széttört falból kilépő férfi,

DSC_37772014-02-05_13-15-58a jobb oldal pedig a ceremoniális dolgokra szolgált, az emlékművet valóban emlékhellyé avatta, a három sor lépcső a nagy betonkarmokhoz vezetett, és a könnyebb koszorúzást tette lehetővé.

kissi_3

Az új helyen, a Szoborparkban mindegyik odakerült szobor egyforma, téglából kirakott lábazatot kapott, így ez a kettősség a szobor új elhelyezésével elhalványult. A Szoborpark létesítéséről, az erősen a Kádár-rendszerhez kötődő, politikai konnotációjú köztéri szobrok eltávolításáról egyébként 1991. december 5-én döntött a budapesti közgyűlés; ennek egyik előzménye volt, hogy egy hónappal korábban ezt a szobrot ismeretlenek ledöntötték.

kissi_4A Szoborpark-beli változatban a talapzat kiképzése eltűnt, a Thököly úti talapzatban viszont ott a szobor egykori helye.

DSC_37792014-02-05_13-16-18

Még egy életrajzi apróság tartozik ide: a Thököly úti eredeti talapzaton tanult Anna a testvéreivel biciklizni. És aztán a dolgok visszatértek, a nagyobbik kisfiunk is ott tanult, de neki már jóval könnyebb dolga volt, nem kellett a szobrot kerülgetnie, rendelkezésére állt egy teljes városi repülőgép-leszállópálya.

kissi_5

DSC_37812014-02-05_13-16-53

Szerző: csuhai

Minden. Amit csak el tudsz képzelni. Vagy amit én el tudok.

Kérlek, mondd el, mit gondolsz.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: