Kaszárny

01_

Hétemeletes, régóta lakatlan hatalmas betonmonstrum Révkomáromban, közel a várhoz és nem messze a Selye János Egyetem újonnan felhúzott központi épületétől, a város egykor Angolparknak nevezett részében. A ház felsőbb szintjein is kitört ablakok, elhagyatottság, lepusztultság, rombolás, mintha csak egy Elektromodulátor suhintott volna rajta végig, könnyedén, éppenhogy érintve. Ekkora tömb azért még neki is sok lenne.

02_

A főbejáratnál, az épület könnyen elérhető traktusában mindez, ha lehet, még tovább fokozódik. Kitört ablaküvegek, kosz, szemét, romok, falfirkák mindenütt.

03_

04_

Lehet, “Orsi” keze is el lett azóta nyerve, sőt már el is unták.

06_

07_

Az épületet valamikor a komáromi várat laktanyaként birtokba vevő, ideiglenesen ott tartózkodó Vörös Hadsereg használhatta, alighanem tiszti szálló lehetett; formája, megjelenése alapján az 1960-as-70-es évek fordulóján épülhetett.

A bejárati rész hátsó falán nagyméretű csempelapokra applikált, pasztellszínű műalkotás, négy nyúlánk női alak, a szocmodern stílusában; az elnagyolt, skiccnek tűnő rajz modernnek hat, a hangsúly a négy stilizált népviseletbe öltöztetett alakon négyféle módon megrajzolt kezeken van – tematikailag azonban mégiscsak ahhoz a korszakhoz kötődnek, amelyben születtek.

08_

09_

10_

11_

Sajnos, ezeket a képeket sem kímélte a vandalizmus, a jobb szélső figura néhány alsó csempéje teljesen hiányzik már, más részei erősen sérültek, és ahogy az összes fal, ezek is össze vannak firkálva.

12_

13_

14_

15_

16_

Az épületnek meg vannak számlálva a napjai, talán már túl is vagyunk a számláláson (a fényképek 2009 tavaszán, illetve 2010 nyarán készültek), a négy törékeny skiccnek biztosan még kevesebb lehet hátra. “Ami erőszakkal születik, végül erőszakkal vész el”, ahogy Charles Bronson szájába adják az egyik filmjében.

Szerző: csuhai

Minden. Amit csak el tudsz képzelni. Vagy amit én el tudok.

3 című bejegyzés “Kaszárny” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Szívesen! Ezek szerint sikerült beazonosítani rajta az objektumot. Nekem se ment könnyen, kellett hozzá GE-műholdkép + Streetview. 2014-ben az épület tehát még állt, szomorú mementóként, a 60-as évek elején felhúzott balatoni presztízshotelek (Siófok, Tihany) architektúráját leegyszerűsítve megidéző, csehszlovák típuspanelbe öntött provinciális változatának minden bájával, s persze kellemes árnyékával, melyet azonban itt már rég nem a városba nyitott sport-Jaguárján beviharzó Judy Huxtable és vendéglátója, Lubomír Strougal élvez, hanem a mai rögvalóság dögrováson levő szubaltern proletariátusa, a delelőre tért, rémületesen nyomorult helyi underclass…

    Sajnos a későbbi, ’76-os repülés kockáin a katonai fotolaboráns – bőséges hivatali ebédje (paradicsomleves, káposztás cvekedli, Oázis almaital, „űrhajós” szelet és ’Jerseyland’ fajtájú lédús, zamatos őszibarack) elfogyasztása után, túlórában vállalt prémiumfeladatként – volt szíves kitakarni nekünk ezt a városrészt, a 80-as, 90-es évek anyagai pedig (köztük Aerochrom infrasorozatok) egyelőre nem hozzáférhetők. De addig is itt van Debrecen monumentális Leninje ’78 szép tavaszán, midőn önfeledt derűvel integet az általa aligha sejtett, rettenetes jövőbe a már szinte kész – s majd 25 évvel később porig romboltatott – Kölcsey művház mellől:
    http://www.fentrol.hu/hu/legifoto/123514?r=1&c=2406501.1555105:6029418.1606600005:12 (b. f. szegmens, a panelházak alatt; nagyszerű alakját több átfedő képen is megfigyelhetjük, más-más perspektívából)

    Kedvelés

Kérlek, mondd el, mit gondolsz.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: