Mindhiába

DSC_76282016-02-24_13-01-13

Dresner könyvkiadót alapít a reménytelen sorsú csodabogár, Mathias Popa műveinek kiadására, aki addigi kötetkísérleteivel sorra kudarcot vallott: magánkiadásban megjelentetett műveiről a kutya sem vett tudomást, nagyobb kiadóknál tett erőfeszítései semmilyen eredményre nem vezettek. Pedig Popa egy ízben még azzal is próbálkozott, hogy egy zürichi kiadó asztaláról, bosszúból, mivel éppen elutasították, elemelte Thomas Mann A kivonulás könyve című, ismeretlen posztumusz kéziratát, és saját neve alatt, szerzői kiadásban, egyetlen betű megváltoztatása nélkül publikálta. De ez a „műve” ugyanúgy visszhangtalanul maradt, mint a korábbiak vagy mint a következő, az írói balsorsával számot vető, a kéziratlopást beismerő és indítékait feltáró könyve.

— — —

A szöveg szó szerinti átvétel Afonso Cruz Kokoschka babája című könyvét ismertető recenziómból. A portugál író könyve 2014-ben jelent meg a Typotex világirodalmi sorozatában, Bense Mónika fordításában. A kép Varga László Thomas Mann-mellszobrát ábrázolja, melyet 1987-ben állítottak Budapesten, a Bécsi úton.

Szerző: csuhai

Minden. Amit csak el tudsz képzelni. Vagy amit én el tudok.

Egy gondolat a(z) “Mindhiába” című bejegyzésnél

  1. Nem tudhatjuk, mi motiválta Dresnert, amikor Popa műveinek kiadására vállalkozott, de az alábbi történet, amelynek végkifejletét sajnos elfelejtettem, talán segít rávilágítani egy ilyen sokszor nehéz döntés lehetséges okaira.
    1974-ben, amikor bekerültem a Szépirodalmi Könyvkiadóba, Juhász Ferenc íróasztalát örököltem meg. Az az igazság – és erről persze Juhász Ferenc tehetett a legkevésbé –, hogy iszonyatosan ronda darab volt, hatalmas, ormótlan, inkább fekete, mint sötétbarna bútor, lefittyedt ajtókkal, lógó fiókokkal. Domokos Matyi, hogy kedvet csináljon az odaüléshez, az asztal mellé felszolgált egy anekdotát is. Juhász Ferenc kapott egy verskéziratot, amelyről nem sok olvasás után kiderült, hogy használhatatlan, dilettáns munka. A versek szerzőjéről senki se hallott. Behívta a poétát, hogy baráti szavakkal lelket öntsön belé, és egyben eltanácsolja a versfaragástól. Amikor a költő megjelent az íróasztal előtt, az első meglepetést az okozta, hogy az illető katonatiszt. Az igazi meglepetés azonban akkor érte szegény Juhász Ferencet, amikor a megtört szív dalnoka határozott mozdulattal lecsatolta szolgálati pisztolyát és kitette az asztalra…

    Kedvelés

Kérlek, mondd el, mit gondolsz.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: